Blog

Eksperymenty Niebieskich

Dzieci przyniosły z domu próbki produktów żywnosciowych (ze szczególnym uwzględnieniem kolacji). Na talerzykach znalazło się mieszane pieczyw, makarony, ryż , kasze, jogurt, biały i żółty ser, wędlina, ziemniaki, owoce i warzywa.

Po zapoznaniu się z regulaminem pracowni chemicznej rozpoczelismy badania. Najpierw polalismy pieczywo naszym odczynnikiem – jodkiem potasu. Odczynnik zmienił kolor z pomarańczowego na granatowy. Okazało się, że tak samo dzieje si po polaniu makaronu, kasz, ryżu. Polany jogurt, sery nie zmieniały zabarwienia. Zaczęlismy stawiać (bardzo trafione!) hipotezy, że owoce i warzywa też nie zmienią koloru. Zabawy trwały w dużym skupieniu i zaangażowaniu dzieci półtorej godziny. Przedszkolaki dzieliły się swoją wiedzą o produktach zawierających witaminy, czy białko. przekonywały się naocznie jakie produkty dostarczają nam energii, bo zawierają skrobię.  To było bardzo ciekawe i pouczające przedpołudnie!